dilluns, 28 d’abril de 2014

LES MINES DE GAVÀ                     
El dia 7 d’abril les dues classes de 5è vam anar a les mines de Gavà. 
 Primer vam entrar a una sala on vam fer grups i ens van donar una maleta  que estava dividida en tres parts: ON , QUI i COM .                       
 En el ON hi havia animals , minerals , ossos etc. El treball consistia en esbrinar qui utilitzava aquests materials .                 
 Al QUI hi havia 5 fitxes mèdiques i ossos i havíem d’esbrinar qui era el pacient .


                                                                                         
I per últim, al COM,  hi havia eines; el que passa és que unes eren antigues i d’altres modernes. Havíem d’esbrinar quines eren les eines que utilitzaven  en el neolític.
Després vam estar mirant vídeos en una mena de cubs on ens explicaven que abans hi havia un mineral verd que es deia variscita que s’utilitzava per fer collars o intercanvis; que abans als morts els  posaven en posició fetal dins d’una cova; també que el foc es feia rascant dues pedres i que podien fer armes amb un pal i sílex, etc.
Per últim vam anar a una rèplica de les autèntiques mines de Gavà on ens van ensenyar un instrument que es deia ballarina que s’utilitzava per fer forats als collars i que tenia una punta de sílex molt esmolada que quan feies moure el pal es feia el forat com per exemple a la variscita. També la monitora va rascar dues pedres i vam veure com sortien espurnes. També ens va explicar que com que abans no hi havia llum, dins de les mines utilitzaven una mena de cullera amb una espelma perquè si utilitzaven una torxa, s’ofegarien amb el fum.
Aquesta sortida ens ha semblat molt interessant.
                                                                                              5è A i 5è B