dilluns, 29 de març del 2010

Concursem !

Sí,sí, ho llegiu bé. La nostra revista va a concurs...!
Com que és jove (només té sis mesos), dinàmica i atrevida, es presenta al concurs "IV Premio Espiral Edublogs" d'enguany.
Com que tenim clar que guanyar és important, però que si no es guanya, no passa res i el fet d'haver participat ja és una satisfacció, ens hem decidit i, com diuen alguns, ens hem llençat a la piscina....
Sort revista i endavant !

divendres, 26 de març del 2010

Final de trimestre amb mona

Sí, sí, avui les nostres tutores  de 1r ens han preparat una sorpresa  i hem celebrat el final de trimestre menjant  mona de Pasqua..!! i els nens i nenes de 1r ens hem llepat els dits de mona de xocolata amb ous, lacasitos i fins i tot plomalls.....Ummm! Bona Pasqua a tothom  i bona mona!!

dimecres, 24 de març del 2010

La xerrada de l'astrònom

El passat dilluns dia 22 va venir un astrònom a la classe de 6è B (o sigui la meva). Va venir perquè el nostre projecte de Medi és sobre l’astronomia. Va ser una xerrada molt interessant i donaven ganes de quedar-s’hi tota la vida fent-li preguntes i fent hipòtesis. Fixeu-vos si va ser interessant que, en lloc de sortir a les cinc de la tarda, vam sortir gairebé a dos quarts de sis !!  Ens va parlar de la rotació de tots els planetes del nostre sistema solar, és a dir, quant dura un dia en cada planeta o fins i tot un any. Ens va arribar a dir la temperatura de cada planeta !! I tot això mitjançant un power point, és clar! En general va ser molt interessant i crec que a tots els grups de treball ens va quedar tot molt clar i ens i va servir de molt. Aprofitem per recomanar-vos que feu l’activitat d’ Una nit d’astronomia a can Coll del Parc de Collserola; nosaltres encara no ho hem fet però ens han dit que val molt la pena i, a més, el Joan (l’astrònom) ho explica molt bé i és molt divertit. Animeu-vos!

Colònies de CM a la Marinada de Cambrils

Els dies 15, 16 i 17 els alumnes de CM vam anar de colònies a la Marinada de Cambrils. Al llarg dels tres dies, vam poder conviure amb els companys i fer moltes activitats. Per començar vam fer una visita al port i els monitors ens van explicar alguns tipus de barques de pesca. Els mariners van ser molt amables i ens van regalar: estrelles de mar, petits crancs, etc. També ens va agradar molt poder fer castells de sorra. Vam deixar anar la nostra imaginació i ens van sortir figures molt originals. En grups vam fer tallers molt interessants. Al taller de nusos mariners, vam aprendre a fer diferents tipus de nusos i la seva utilitat.  Al taller de l'aquari vam observar animals i ens van fer una explicació sobre les seves característiques. L'últim dia vam fer un viatge en vaixell i vam poder veure el port i la costa des d'un altre punt de vista. Però no només vam fer tallers, també vam tenir moltes estones per jugar i, fins i tot, per ballar. La discoteca i el joc de nit van tenir molt èxit. Tots ens vam animar a ballar i pintar-nos amb pintures que lluïen a les fosques.

dimarts, 16 de març del 2010

Visita al Museu d'història de Barcelona

El dia 23 de febrer,  les noies i nois de 5è  vam anar al museu d’història de Barcelona. Quan vam arribar,  vam anar a una plaça a esmorzar. Després, vam fer un volt per la plaça del Rei i els seus voltants, en ells vam veure la muralla romana. Vam sortir de la ciutat romana i vam veure les restes dels aqüeductes que entraven a la ciutat procedents del riu Besós i de la serralada de Collserola.
A la ciutat romana de Barcino hi havia dos carrers que eren els únics que sortien de la muralla. Aquests dos carrers es deien Decumanus  i Cardus maximus.  Es creuaven en un punt on estaven situats els edificis més impotants de Barcino, aproximàdament on ara és la plaça Sant Jaume.
També vam veure quatre columnes que formaven part del temple dedicat a August,  el fundador de la ciutat de Barcino.
Quan vam entrar al museu ens van fer baixar amb ascensor fins a la planta baixa que és on estaven les restes de la ciutat romana.  Ens van ensenyar com eren les domus (cases romanes per a gent rica). Després ens van ensenyar diferents tallers romans: la bugaderia,  el taller de salaó del peix  i  el celler on guardaven el vi.
Va ser molt interessant i ens ho vam passar molt bé. 

Primavera al parc

Aquest matí,  tot el Cicle Inicial hem anat al parc del Clot a donar la benvinguda a la primavera que ja és a punt d'arribar. hem plantat crisantems i altres plantes de flor. Ens han regalat una planta a cada un de nosaltres i una ampolleta d'aigua. També hi havia un piano per si algú el sabia tocar. Ha estat molt bonic i ens ha agradat molt. Aquí teniu el nostre text.

PREPARANT SANT JORDI A P4 A. LES ENDEVINALLES

ELS NENS I NENES DE P4 HEM TREBALLAT LES ENDEVINALLES. N´HEM ESCOLTAT, N´HEM RESPOST I FINALMENT N´HEM PENSAT, REDACTAT I CONFEGIT. AQUI EN TENIU DUES, DESPRÉS US DONAREM UN DOSSIER AMB MOLTES MÉS.

dissabte, 13 de març del 2010

El Cicle Inicial va a l'Auditori

Divendres dia 12 al matí, tot el Cicle Inicial vam anar a l'Auditori a escoltar el concert que feia la Banda Municipal de Barcelona. Van tocar  "L'ocell de foc"  d'Igor Stravinski. Ho van fer molt bé. Dirigia una senyora. Els músics quan van començar, portaven un barret vermell i després es van posar un nas de pallasso, però alguns, com que havien de bufar, se'l van posar al front, perquè si no, els feia nosa i no podien tocar bé. Hi havia molta gent. Estava tot ple de nens i nenes.

La Farigola ja és a Improvisa

Els nens i nenes hem participat a Improvisa, un projecte molt interactiu a Internet modern. Vam aprendre a dibuixar en ordinador... cadascú de nosaltres tenia un portàtil per ell solet. Vam dibuixar-nos la pell amb colors fluorescents... i brillaven en la foscor! També vam aprendre a anomenar els tipus de les línies que pintava Sol Lewitt i també quins colors utilitzava en les seves obres.... i tot en anglès!  Si voleu veure la nostra improvisació cliqueu al següent enllaç http://www.improvisa.cat/improvisacio.php?idReg=aWRSZWc9c2VzaW9uMTA3ODU5NjA0
OF8xODg=oOOo
.
Quan hagueu clicat a l'enllaç espereu-vos una mica a que es carreguin la carpeta de sons i la d'imatges, no trigarà gaire. Després pugeu el volum!  Si el que voleu és jugar improvisar amb les carpetes que hem pujat, caldrà que aneu a INSTAL.LACIONS PEDAGÒGIQUES  www.improvisa.cat Feu clic Carpetes de sons i busqueu la carpeta ArtEnglish P3 de La Farigola del Clot. Haureu de fer el mateix per les carpetes d’animacions Recodeu que cada tecla del vostre ordinador li correspondrà un arxiu d’imatge i de so... Esperem que us ho passeu bé fent les vostres composicions!
 

dimecres, 10 de març del 2010

UN BANQUER A L’ESCOLA

Avui a la classe de La caseta de xocolata ha vingut en Jordi que és un noi que treballa a una entitat bancària. L’hem convidat perquè estem fent un projecte sobre els diners. Els nens i nenes li hem fet preguntes i ens ha explicat com es fabriquen els euros, on es guarden, com funciona un caixer automàtic, què podem fer amb una targeta, què és el PIN, què han fet amb les antigues pessetes i què es pot fer en un banc. En Jordi ens ha recordat que hi ha coses molt importants com els amics i les amigues que no es poden comprar amb els diners. Al final ens ha regalat una targeta de crèdit de broma on hem pogut apuntar el nostre nom i el nostre número secret.

Cap a la igualtat de gènere

El 8 de març es celebra el dia de la dona treballadora i ho hem volgut recordar  recollint alguns articles i escrits que podeu veure a l’entrada de l’escola.

La Farigola enfarinada

Aquest dilluns va passar un fet sorprenent a Barcelona: va nevar quasi tot el dia. En un principi les volves de neu no es veien però mica en mica van anar cobrint els patis de la nostra escola. A mitja tarda ja estava tot enfarinat!
L’alumnat d’Infantil va sortir un moment a veure l’hort nevat i van quedar amb el cap blanc i als més grans els vam deixar fer una guerra de boles de neu al pati gran. Malgrat la ciutat i part del país va quedar col·lapsat, els nens i nenes de la Farigola recordaran sempre aquest dia tan especial. Sort que l’ametller, que ja havia florit, no s’ha glaçat...



dilluns, 8 de març del 2010

ESPECTACLE DEL C. INICIAL A LA FARINERA DEL CLOT

El divendres dia 5, les nenes i els nens del C. Inicial, van fer, com cada any, el seu espectacle a La Farinera del Clot. Enguany el tema va ser dedicat a la terra. Aquí teniu de què va anar. Per cert, va ser tot un èxit, estava ple de gom a gom i va quedar preciós!
Terra, Què Tens ?
La terra està trista. La terra està malalta. Què li passa a la terra? Fa temps que ens diu que no es troba bé, que té mal, que està cansada... La llenya dels boscos se li acaba. Les aigües estan contaminades. Molts éssers vius: plantes, animals i persones estan patint i morint. Què li estem fent a la terra ? La terra és casa meva, casa teva, casa nostra. La terra és la llar de tots. Cal que en tinguem cura. Amb aquest espectacle i aprofitant que el 2010 és l’any internacional de la biodiversitat, de la conservació del planeta, a través dels noms de les classes del C. Inicial, que representen els 4 elements de la natura : aigua, terra, foc i aire, us convidem a reflexionar sobre aquesta gran responsabilitat que tenim tots de cuidar el nostre planeta, el més bonic de tots els planetes, el més bonic perquè és nostre, és la terra, on vivim. Val la pena que pensem: - Què podem fer per curar la terra? . - Com li podem tornar el somriure?.  - Com podem estimar-la?


dijous, 4 de març del 2010

TREBALLS PER SANT JORDI 2010

Aquest curs, els nens i nenes de P4 han fet un munt d’endevinalles. A poc a poc les hem anat esbrinant amb ajuda dels dibuixets,  ja coneguts per tots. En un primer moment el nen/a observa els dibuixos i entre tots van descrivint cada imatge. Una vegada es treballa cadascuna, la funció que té, per què serveix, com s’utilitza, les característiques que mostra... passem a fer hipòtesis sobre el que treballarem i s’escriu a la pissarra la paraula clau “ENDEVINALLA”.
 Hi ha 50 imatges i cada una d’elles correspon a una endevinalla. Cada vegada que encerten una, la relacionen amb una imatge i després la dibuixen segons la seva imaginació. Una segona manera i paral·lelament, llegim l’endevinalla i es presenten uns dibuixos que tenen relació amb el text, però que només un és el vàlid.
 JUGUEM A INVENTAR.........
 Una altra manera de treballar l’endevinalla és a través del tacte (objectes que estan dins una capsa, que no els veuen però els poden tocar). Així podem fer l’endevinalla en un procés invers, és a dir, un cop descobreixen el que hi ha dins, formulem l’endevinalla entre tots.


dimecres, 3 de març del 2010

VISITA SORPRESA!



Ahir dimarts 2 de març, al voltant de quarts de cinc, es va presentar un equip de Barcelona TV a l’escola. El motiu de la visita era documentar-se sobre la manera com la crisi econòmica que pateix el país està afectant directament les famílies. Concretament es van interessar pel nombre de nenes i nens que utilitza el servei de menjador en comparació a cursos anteriors. En molts casos, no els cal quedar-se a dinar a l’escola ja que un dels pares s’ha quedat a l’atur i els poden atendre al migdia. Un altre indicador que buscaven era la participació d’alumnat en activitats extraescolars que també ha baixat. En molts casos s’ha estat a punt de suspendre alguna activitat per manca d’alumnes. La Montse de l’AMPA els ha donat molt bona informació sobre aquest punt. A més a més, la necessitat de les famílies d’utilitzar el servei d’acollida matinal també s’ha reduït considerablement. Seguidament, tot coincidint amb la sortida de la mainada de l’escola, van entrevistar algunes mares i pares que s’hi esperaven.
Segons ens han dit, avui dimecres, cap a les dues de la tarda, emetran el seu reportatge. No us el perdeu!!!

dimarts, 2 de març del 2010

SORTIDA A PUIG-REIG



Ahir dilluns dia 1 de març els nens de sisè vam anar a la Colònia Industrial de Puig-Reig, al Berguedà. Als de 6è-A els va fer la visita l’Aaron, un monitor d’allà, i als de 6è-B la Mercè. A la Colònia hi vam veure moltes coses. Primer vam veure plegats un audiovisual que ens explicava els orígens de les colònies industrials. Sabem que la Colònia Vidal duu aquest nom  perquè la va crear la família Vidal. En sortir de l’antic teatre, vam anar a veure la sala de turbines i  una màquina de vapor que feia funcionar tota la maquinària de la colònia. Després vam entrar a la nau on hi havia les màquines que tractaven el cotó per fer-ne fil i poder fer-ne teixits amb els telers. Va estar molt bé veure com funcionaven i sentir quin soroll produïa un sol teler! Imagineu-vos com seria abans que n’hi havia uns dos-cents!!.   També vam poder veure els  pisos on  vivien els/les  obrers/-es,  les dutxes comunitàries o fins i tot l’ antiga oficina de Caixa Manresa, la primera de totes que es va obrir fora de la capital del Bages. Tot plegat va ser com un viatge al passat, fins i tot vam poder ocupar per uns instants una antiga aula de l’escola de la Colònia i imaginar com n’era de diferent abans la vida a l’escola. Per sort han canviat moltes coses!   

COMRàdio ens entrevista!

Nosaltres, el Marc A, l’Andreu, el Dani i la Carla, avui dia 2 de març hem estat entrevistats per COMRàdio, al programa Extraradi, secció Què has après avui. Ens han fet preguntes sobre el projecte interdisciplinari que hem realitzat dels 30 anys de La Farigola del Clot. L’entrevistadora es diu Ester i ha vingut amb una gravadora i un micròfon. Hem explicat els treballs i les activitats que vam fer durant la setmana dels 30 anys de La Farigola, el projecte interdisciplinari, en el que vam aplicar el que sabíem d’algunes àrees com ara fer una línia històrica de La Farigola i nostra (Coneixement del Medi). També vam preparar enquestes per a les famílies, a mestres i a la gent del barri (Matemàtiques).    
Ens ha dit que el progama, 
segurament, s’emetrà demà, dia 3 de març a les 16'15